Türkiye’den sonra AB de Çin’den gelen elektrikli araçlara vergi uygulama kararı aldı
Avrupa Komisyonu, Çin’den ithal edilen elektrikli araçlara yüzde 38,1’e varacak oranlarda geçici vergi uygulayacağını açıkladı.
AB Komisyonu, Temmuz ayına kadar yürürlüğe girmesi muhtemel ek gümrük vergilerde oranların BYD için yüzde 17.4, Geely için yüzde 20 ve SAIC için yüzde 38.1 olacağını söyledi. Soruşturmada işbirliği yapan diğer şirketlere yüzde 21, işbirliği yapmayan şirketlere ise yüzde 38.1 oranında gümrük tarife uygulanacak.
ÇİN MİSİLLEME YAPMAYA HAZIRLANIYOR
Avrupa Birliği’nin bu hamlesine karşı Çin misilleme yapmaya hazır olduğunun sinyalini vererek tarım, havacılık ve büyük motorlu araçlara yönelik tedbirler almakla tehdit etti.
Pekin şimdiden bazı Avrupa içkileri hakkında soruşturma başlattı ve yakında bir sonuç alınabilir.
Çinli araç üreticisi Nio, “Gümrük vergileri küresel elektrikli araç ticaretini engellemek için bir strateji olarak kullanılmamalı” dedi.
TÜRKİYE VE ABD DE BENZER VERGİ KARARLARI ALMIŞTI
Yakın zamanda benzer şekilde ABD, Çin’in ürettiği elektrikli araçlara yönelik vergileri dört katına çıkararak yüzde 100’e yükseltmişti.
Türkiye, hafta sonu yerli üretimin iç pazardaki payının yükseltilmesi ve korunması ile ülke içinde yatırımların özendirilmesi amacıyla Çin menşeli benzinli ve hibrit binek otomobillere ithalat değerinin yüzde 40’ı seviyesinde ilave gümrük vergisi uygulanmasına karar vermişti.
ÇİNLİ OTOMOBİL ŞİRKETLERİ BORSADA DA AĞIR DARBE ALDI
Önce Türkiye’nin aldığı bu karar, ardından ABD’den ve bugün de AB’den gelen vergi kararları borsada da Çin otomobil üreticilerini olumsuz etkiledi.
Hong Kong Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören Çin elektrikli otomobil üreticilerinin hisseleri ciddi ölçüde geriledi.
Çin merkezli otomotiv şirketi XPeng’in hisseleri yüzde 5,14 değer kaybetti.
Pekin merkezli Li Auto’da günlük düşüş yüzde 3,63’ü, NIO’da ise yüzde 8,52’yi buldu.
Geely’de günlük gerileme yüzde 4,92 olurken, GWM’deki düşüş yüzde 1,91 seviyesinde gerçekleşti.
patronlardunyasi.com