Burdur Valiliği’nin önlem olarak kapattığı hastanenin diyaliz merkezinde yaşananlarla ilgili adli ve idari soruşturmanın sürdüğü belirtildi. Olaydan bir gün önce diyaliz bölümündeki makinelere özel bir şirket tarafından bakım çalışması yapıldığı öğrenildi.
938 merkezde 67 bin hasta
Diyaliz hizmeti veren merkezlerin sayısı merkezden belirleniyor. Cihazların atıl kalmaması için 2019’dan bu yana, 81 ildeki 172 hizmet bölgesindeki hasta sayısı cihaz sayısına bölünerek, bu oran beşi geçmediği sürece yeni merkezlere izin verilmiyor. Son iki yıldır burada bir artışa ihtiyaç duyulmadı. Bakanlık, Kasım 2022’de yayımladığı ev hemodiyalizi genelgesiyle diyaliz merkezlerinin yanı sıra evde bakımı da teşvik ediyor. Böylece sağlık merkezlerinde genellikle haftada üç kere olan ve daha kısa süre ve seyrek periyotlarla alınan diyaliz hizmeti yerine evde daha fazla kişiye özel uygulamalar mümkün oluyor. Hastalarda da hayat kalitesindeki artışa dikkat çekiliyor. Hasta verilerinin toplandığı Diyaliz Veri Sistemi’ne göre, yurt genelindeki 938 diyaliz merkezinde 67 bin 129 hasta, diyaliz izleme sistemi ile takip edildi. Ev hemodiyalizi uygulamasında ise 31 ilde 90 diyaliz merkezinde bin 352 hastaya hizmet verildi. -HANDE ATILGAN / Ankara
Kimyasal veya mikrobik bulaş ihtimali
Uzmanlar, olayın neden kaynaklanabileceğini Milliyet’e değerlendirdi. Türkiye Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, “Bu konuda iki hoca arkadaşıma danıştım. Aldığım ortak görüş, mikrobik bir olayın olduğu. Hastaların diyaliz esnasında steril su sistemine karışmış bir mikrop veya kimyasal olduğunu söylediler, antifriz maddesinden şüpheleniyorlar” ifadelerini kullandı.
Bağımsız Diyaliz Merkezleri Derneği Başkanı Bünyamin Altundal “Bu durum çok istisnai bir durum. Edindiğim bilgi ve tahminlere göre, hastanenin soğutma sisteminden damlayan antfriz depoya karışıyor. O da en yoğun su kullanan ünite diyaliz olduğu için diyaliz hastalarına çok etki etmiş” değerlendirmesinde bulundu.
Bir nefroloji uzmanı da sorunun büyük oranda su sistemi kaynaklı olabileceğini belirtti: “O sisteme herhangi bir kimyasal veya mikrobik bulaş olduğunda ve su siteminin kendi mekanizmalarında bir arıza olduğunda şikayet görüyoruz. Başka bir sebep; diyaliz sırasında yemek veriliyor, ondan da böyle şikayetler olabilir.” –EREN KOCA / Haber Merkezi